Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézet

Vállalatunk építette ki Magyarország második PPP konstrukcióban épült büntetés-végrehajtási intézményének teljes biztonságtechnikai rendszerét, Szombathelyen. A 2008 augusztusában átadott létesítmény bővelkedik a legekben, grafikus szoftvere ugyanis hazánkban eddig ismeretlen komplexitású rendszert felügyel.

800 elítéltet őrizhet és láthat el a Szombathelyen átadott második magyar magántőkéből épült börtön, melyet az állam mint bérlő működtet legalább 15 évig. A létesítményhez 12 hektáron nemcsak körletek, de kiszolgáló épületek is tartoznak, köztük saját sportcsarnok, sportpálya, színházterem, könyvtár, iskola, egészségügyi épület, valamint több kápolna. Az intézmény őrzési szempontból a legszigorúbb rezsimet képviseli, van benne fogház, börtön, fegyház és úgynevezett „különösen biztonságos” körletrész is.

borton

A szombathelyi integrált rendszer a biztonság legmagasabb szintjét valósítja meg az őrzés, behatolás védelem és ellenőrzés terén – még a legszélsőségesebb körülmények között is. Az átadott első PPP-konstrukcióban készült tiszalöki börtön is a SPIE rendszereivel dolgozik.

Főbb jellemzők

  • Csúcstechnológiát képviselő megoldások
  • Hatalmas, mégis zökkenésmentesen üzemelő infrastruktúra
  • Többféle biztonságtechnikai rendszer integrációja
  • Több épületen átívelő biztonságtechnikai hálózat

Csúcs-integráció 

A különleges igényeket csak rendkívül összetett technikai megoldás szolgálhatta ki. Magyarországon annyi biztonságtechnikai és tűzvédelmi egységet még sosem építettek össze egyetlen rendszerré, mint a SPIE Szombathelyen. A rendszer elemeinek tökéletes összhangját biztosítja, hogy az alkalmazott közel 10 ezer aktív berendezés szinte mindegyike – kábelek, olvasók, kamerák, tűzjelzők – a vállalat saját terméke.

A rendszerben legnagyobb alrendszerként jelen van egy zártláncú televíziós hálózat – közel 500 kültéri és beltéri kamerával, digitális rögzítéssel. A felvételekhez rendelkezésre álló adattárolási felület meghaladja a 60 terabyte-ot.

Működik egy többkörös be- és kihatolást jelző rendszer mikrohullámú, infra és egyéb fizikai elveken működő eszközökkel. A be- és kilépés ellenőrzésére szolgál az integrált proxikártyás beléptető rendszer, amely különleges igényeknek is megfelel (zsilipelés, főkulcs rendszer), de ide tartoznak a biztonsági ellenőrzéseknél alkalmazott kapuszerű és kézi fémkereső detektorok, röntgensugaras csomagvizsgálók, illetve az elektromos ajtózár vezérlő és ellenőrző rendszerek is. A nem fizikai természetű ki és behatolás sem maradhat észrevétlen, ezért egy rendszer az objektum egész területén figyeli és jelzi a GSM telefonálást.

A létesítmény hatalmas alapterületén az őri állomány személyi biztonságát nemcsak vezeték nélküli vészhívó rendszer (SZIR), de bizonyos területeken belső gyorshívó és támadásjelzést biztosító vezetékes (ÖJT) rendszer is védi.

A SPIE kiemelkedő globális tapasztalata és szakértelme kapott szerepet az 1.500 automatikus és kézi jelzésadóból álló beépített tűzjelző berendezés telepítésekor. Nem maradtak ki a rendszer-építményből a hétköznapi és specifikus hangosítástechnikai és belső kommunikációs rendszerek (hangos beszólók, ablak átbeszélők, OV rendszerek, riadó kürt rendszer) és a világításvezérlő rendszer sem.

Hogy e számos alrendszer működését energiaellátási problémák ne veszélyeztessék, arról többlépcsős szünetmentes kör gondoskodik. A kétféle külső betáplálás esetleges kiesése után a létesítménynek még több órányi saját erőforrása is van energia-igényének fedezésére.