Integrált felügyeleti rendszerek 

Az integrált épület-automatizáló- és menedzsment rendszerek (BAS/BMS) olyan csúcstechnológiát képviselő rendszerek, melyet azért terveztek, hogy az épületbe telepített legkülönfélébb szolgáltatások (így az elektromos hálózat, a szellőzés, a fűtés és légkondícionálás) működése mindig a környezeti feltételekhez alkalmazkodva működjön.

Az egész rendszer kiépítésének a célja, hogy a működési költségeket minimalizálja, miközben biztosítja a felhasználók komfortérzetét és természetesen a lehető legnagyobb mértékű biztonságot. A BAS/BMS rendszerek segítségével az egyes rendszerek működéséről hasznos adatokat lehet gyűjteni, tárolni, illetve lehetőség van az adatok félig vagy teljesen automatizált feldolgozására is.

BMS_3

Kantech Entrapass™ SE

A Kantech Entrapass Special Edition integrált rendszer lényegében a beléptető szoftver által összefogott egységes rendszer, melyet a beléptető kontrollerek, a riasztórendszer és digitális rögzítők alkotnak. A rendszerek egymás közt TCP/IP vagy RS232/RS485 protokollokon cserélnek információt.

Riasztórendszer tekintetében az integráció teljesnek tekinthető, ugyanis a szoftver un. virtuális kezelőt biztosít a felhasználó számára, amivel minden a valódi kezelőn elérhető funkció használata lehetséges. A digitális képrögzítők esetében a rögzítők belső menüi a szoftverből nem érhetők el, a közös felület az élő és visszajátszott képek megtekintését, illetve az ezekkel kapcsolatos események feldolgozását és kezelését teszi lehetővé.

trennlinie

Általános információk

Az integrált rendszer előnyeit leginkább a grafikus kezelői felületek képesek megmutatni, ezért a rendszer lehetőségeinek bemutatása is ezeken keresztül történik az alábbiakban. A beléptető és videó rendszerek integráltsága magas fokú, alkalmas a rendszer rögzített adatokat, élőképet lekérni a digitális rögzítőktől, de akár önálló felvételeket is készíthet a videó rendszer kameráiról bármely rendszer (beléptető, behatolásjelző, kamera) által kiváltott esemény hatására.

trennlinie

Az integrált rendszer működése

Minden, a rendszerben telepített kamera, ami a digitális rögzítő(kö)n megtalálható, - hozzáférési jogoktól függően - elérhető az integrált rendszerben is, akár élőképről, akár korábban rögzített képsor visszakereséséről legyen szó. A rendszer grafikus felületén a többféle jelöléssel is találkozhatunk kameraképek, illetve a rendszer többi építőelemével kapcsolatban (lásd lentebb). Az ikonok többnyire az eszköz működését hivatottak jelezni (ajtó és érzékelő állapotok, kameraképek…), de megfelelő jogosultság birtokában, a legtöbb esetben beavatkozhatunk a működésükbe is (ajtó- nyitás/zárás, érzékelő kikapcsolás, kamerakép visszanézés…).

A szoftver felület képes tehát minden integrált rendszer részét képező egység működését felügyelni, azaz pl. egy behatolás riasztás esetén a megfelelő térképet feladva a képernyőre, hangjelzést ad, lezárja a terület ajtóit és akár a területhez tartozó kameraképeket is megjeleníti. Ugyanígy pl. bármely részegység meghibásodása, vagy szabotázsjelzése esetében az eszközhöz tartozó grafikus, szöveges, vagy hang alapú riasztójelzést ad.

A grafikus megjelenítés mellett a rendszer a szokásos belépési- és eseménylistát egy időben képes külön ablakokban megjeleníteni, ami kiválóan alkalmassá teszi több képernyős üzemmódban történő működésre!

A szoftver két nyelv egyidejű kezelésére alkalmas, azaz (jogosultságtól függően) akár menet közben is lehetséges a váltás angol, illetve magyar nyelv közt.