Beépített sprinkler rendszerek

A vízzel oltó ún. sprinkler berendezések több, mint 120 éve a tűz kialakulásának korai szakaszában történő megfékezés egyik leghatékonyabb eszköze, személy- és környezetvédelmi szempontból pedig napjainkban is az egyik legáltalánosabban elterjedt tűz oltó rendszer.

A sprinkler berendezés a tüzet keletkezési helyén korlátozza és így a tűzoltó hatóságok számára is segítséget, gyors oltási sikert biztosít. A filmképző habanyagok adagolása kiterjeszti a sprinkler berendezések alkalmazási területét az ipar és kereskedelem szinte valamennyi veszélyeztetett területén.

Gyors reakciójú sprinkler fejek kifejlesztésével lehetőség nyílt szállodák, kórházak, sportcsarnokok, nyugdíjas otthonok hatékony védelmére.

Victaulic

Az 1952-ben alapított Victaulic vállalat vezette be elsőként az UL listázású tűz védelemben használatos tengelykapcsolókat. Mára már a Victaulic technológia magában foglalja teljes sprinkler fejek, tengelykapcsolók, csövek, szelepek, kiegészítők és eszközök, valamint csövek gyártáshoz szükséges technológiát, melyre a sprinkler oltás területén szükség van.

A Victaulic telepítésre alkalmas technológiája képes meggyorsítani az oltás folyamatát és ezáltal csökkenteni a sprinkler csövek telepítési kockázatait.

Nyitott szórófejes berendezések

A nyitott szórófejes oltó berendezéseket transzformátorok, vegyipari és olajipari berendezések védelmére alkalmazzák, döntően ott ahol nagy felületű tüzek kialakulásának veszélye áll fenn és a sprinkler berendezések hatékonysága már nem kielégítő.

A sprinklerrel ellentétben a nyitott szórófejek szekciókként lépnek működésbe, aktivizálásuk kézi úton vagy tűzjelző berendezés vezérlésével történhet. Az ipari alkalmazás területén kívül a szórt vizes oltó rendszerek színházakban a színpadok és a „vasfüggöny” védelmét biztosíthatják. A nyitott szórófejes megoldás hatékony tűzvédelmet nyújthat a kábelcsatornák rettegett „gyújtózsinór” hatása ellen, melynek során a űz a szomszédos üzemrészekre is átterjed.