Beépített gázzal oltó rendszerek

A beépített, gázzal oltó rendszerek alkalmazása leginkább azon területekre javasolt, ahol a tárolt anyagok értéke és felszerelések működésének tűzvédelme kritikusan magas, mint például szerver termek, dokumentum tároló központok, archívum bázisok, múzeumok.

Az aktív, gázzal oltó rendszerek széles skáláját megtalálja az SPIE-nél úgy, mint: INERGEN®,  NOVEC 1230, melyeknek nincs káros hatása az emberi szervezetre, és tökéletesen óvják a magas kockázatú értékeket és felszereléseket. Kínálatunkban megtalálja a CO2 alapú oltó rendszert is.

INERGEN®

Az Inert gáz, a személyi-, az anyagi javak és a környezetvédelem szempontjából tudományos alátámasztásokkal is bizonyítottan, kiemelkedő tűz oltóanyag.

Az INERGEN® alkotóelemei az atmoszférában található természetes gázok, melyek az oltógáz kibocsátását követően a természeti körforgásban korábban elfoglalt helyükre kerülnek. Az INERGEN®-ben található széndioxidot természetes úton állítják elő, ezért a széndioxid a háztartást nem befolyásolja és a káros üvegházjelenség kialakulását nem veszélyezteti. A tűzoltási célra felhasznált széndioxid a környezetbe egyéb úton jutó széndioxid mennyiségének csupán egymilliomodnyi része. További alkotóelemei az atmoszférát nem befolyásolják.

Személyi védelem! Az INERGEN®-nel történő tűzoltási folyamat forradalmian új jelensége, hogy a kialakuló oxigén szegény környezetben a tűz kialszik, az ember mégis közel zavartalanul képes tovább lélegezni. A pszichológia vizsgálatok eredményeként meghatározott széndioxid részaránya légzésszabályozást olyan mértékben segíti, hogy még 12% oxigén koncentráció esetén is biztosítja az agy kielégítő oxigén ellátását.

Az INERGEN® -t gáz formában tárolják, az oltás során a kiáramló gáz nyomán ködképződés nem tapasztalható, a menekülési útvonalak jól láthatóak maradnak

Az INERGEN® alkalmazásakor a kielégítő mennyiségű oxigén ellátás biztosított, ezért az elárasztás során késleltető berendezés alkalmazása szükségtelen, az oltás a tűz kialakulásának korai szakaszában megkezdhető, a tűzkárok ezáltal csekély mértékűek lehetnek.

NOVEC™ 1230

A NOVEC™ 1230 oltó folyadék nem tartalmaz brómot és klórt (ODP=0), színtelen, szagtalan, biztonságos az élőlényekre nézve, elektromosan nem vezető, nem képez lerakódást, nem károsítja az elektromos berendezéseket, könyveket, papírt, festményeket, más műkincseket.

NOVEC™ 1230 folyadékként tárolható, forráspontja +49°C, alacsony gőznyomás: 0.4 bar, könnyen szállítható (műanyag tartályban), könnyen tölthető (helyszínen tölthető), nem terheli a környezetet és nem jelent veszélyt az emberekre.

Alkalmazhatósági területek: adatfeldolgozás, adat tárolás, elektromos vezérlők, elektromos szekrények, telekommunikáció, relé állomások, áramellátók, akkumulátor helyiségek, erőműi környezet, turbina házak, vezérlők, átjátszó állomások, kórházak és egészségügyi intézetek, MRI szobák, adattárak, légi irányítási központok.

CO2

A szén-dioxidot vagy „CO2”-t, mint tiszta oltószert már régóta alkalmazzák éghető folyadékok és gázok oltására. A SPIE a beépített CO2 oltó rendszerek alkalmazásának elismert szakvállalata, ezen speciális területen is több évtizedes tapasztalattal rendelkezik.

A széndioxid az oxigén kiszorításával fojtja el a tüzet, ezért alkalmazása különleges biztonsági rendszabályokat igényel, hiszen az oltási zónában tartózkodó személyekre is veszélyt jelent. A széndioxid csak 900 Celsius fok körüli hőmérsékleten és akkor is kevés anyaggal lép reakcióba, ezt a tiszta oltóanyagot gyakran alkalmazzák szennyeződésre érzékeny adatfeldolgozó berendezések és villamos kapcsolószekrények továbbá edzőműhelyek, nyomdák, alumínium henger állványok védelmére. Alkalmazásának különleges előnye, hogy az oltás során nem képződik égéstermék. A speciális szikraeróziós megmunkáló gépeket és a nagy sebességű köszörűket is döntően széndioxid oltó berendezésekkel szerelik fel.