Az akuszto-magnetikus rendszerek működése

Többféle elven működő áruvédelmi rendszer található az üzletekben, boltokban, de mára kettő korszerű maradt elérhető: az AM - Akuszto-Magnetikus (Ultrahangos) és az RF - Rádiófrekvenciás.

Összehasonlítás

Rendszerfajta

AM

RF

Hatásfok

93-95%

80-85%

Téves riasztás

Nincs

Van

Zavarvédettség

Van

Nincs

Megbízhatóság, élettartam

Magasabb

Alacsonyabb

Testtel árnyékolható

Nem

Igen

Árfekvés

Magasabb

Alacsonyabb

Az akuszto-magnetikus (UH) rendszerről

A SPIE AGIS Fire & Security Kft. által forgalmazott rendszer napjainkban a legmegbízhatóbbnak számít. 93-95%-os hatásfokkal jelzi a rendszerhez tartozó áruvédelmi eszközöket, ugyanakkor a kereskedelmi szempontból nagyon zavaró téves riasztások száma nulla. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az áruvédelmi kapuk az 58kHz-es tartományban működnek. Ezen a frekvencián más, a köznapi életben használatos berendezés - mobiltelefon, bankkártya, egyéb mikroelektronikai eszköz - nem működik. A szándékos zavarások ellen a rendszer védett, a zavarás tényét külön jelzi.

Működési elv

Az áruvédelmi antenna ciklikusan ismétlődve az egyik ütemben adott frekvencián (58kHz) rezgéseket bocsájt ki, a másik ütemben ugyanezen a frekvencián ellenőrzi van-e áruvédelmi címke vagy etikett a közelében". Minden egyes akuszto-magnetikus címke és etikett ugyanerre a frekvenciára van hangolva, és amint a rezgést kibocsájtó kapuk közelébe kerülnek a bennük lévő speciális ötvözetből készült lapocskák önálló azonos frekvenciájú rezgésbe fognak.

Amint a kapu átvált "hallgatózó" üzemmódba, azonnal érzékeli a címke jelét. Ahhoz azonban, hogy a kapu riasszon, több cikluson át tartó stabil érzékelés és ellenőrző rutinoknak való megfelelésre is szükség van. Így csökkenti a rendszer szinte nullára a téves riasztások lehetőségét. A fent leírt folyamat a másodperc tört része alatt akár többször is lezajlik az AM áruvédelmi antennáiban.

A bevezetőben említett, hatástalanító eszközök a címkék pontos 58kHz-es hangoltságát eltolják más frekvencia tartományba, amik így a kapuknál úgymond „süket fülekre” találnak. A pénztáraknál elhelyezett hatástalanítók alkalmazásával így válik lehetővé, hogy a megvásárolt, de védett termékek szinte észrevétlenül távozhassanak az üzletből.

Nagy előnye az akuszto-magnetikus rendszernek, hogy a rezgési (adó) és "hallgatózó" (vevő) ciklus igen precízen időzíthető, így több kapu is képes azonos ütemben adóként és vevőként működni, kizárva ezzel egymás megzavarását. Egy teljes rendszer így akárhány elemből állhat (nem ritka a hatvan-nyolcvan hatástalanítós-kapus rendszer sem).